spacer-black

Wydobądź smak

buraka!

spacer-red

Unikalny przepis na naszą sałatkę buraczkowo- paprykową zaczerpnięty został wiele lat temu ze starego zeszytu Babci, skrywającego wiele kulinarnych inspiracji i w takiej niezmienionej postaci przetrwał do dziś.

Połączenie buraczków, papryki, cebuli oraz odpowiednich przypraw i zalewy a także, co jest bardzo istotne,  cały proces przygotowania dają w połączeniu ten unikalny smak, którego próżno szukać w innych przepisach.

Sałatka buraczkowo- paprykowa to również sposób na szybki obiad.

Jeśli akurat masz w spiżarni dwa słoiczki naszych buraczków z papryką, możesz przyrządzić z nich pyszną zupę- krem buraczkowy z groszkiem konserwowym. Przygotowanie jej zajmie Ci niecałą godzinę.

sloiczki
spacer-red

Przepis na  krem buraczkowy z groszkiem konserwowym dla czterech osób:

Zaczynamy od przygotowania bazy, czyli wywaru warzywnego, do którego będą nam potrzebne:

– 2 słoiczki naszych buraczków z papryką

– ¼ selera

– 3 łodygi selera naciowego,

–  1 duża marchewka

– 1 pietruszka

– kilka liści kapusty białej

– pół papryki słodkiej czerwonej  (może być również zielona lub żółta)

– nieduży kawałek pora ( można pominąć)

– 1 cebula, pokrojona w ćwiartki i podpieczona na patelni

– 2 ząbki czosnku

– 5, 6 łyżek oliwy z oliwek  lub dobrego oleju

– kilka ziaren ziela angielskiego, dwa  liście laurowe, lubczyk (opcjonalnie), łyżeczka pieprzu ziołowego, pieprz czarny najlepiej świeżo mielony, sól

–  do dekoracji: pietruszka zielona lub koperek,

– groszek konserwowy oraz ser typu greckiego

krem-zupa
100-zdrowe-white
ikony
barczkowo-logo
spacer-red
icon-2

Wszystkie warzywa poza cebulą,  pokroić i podsmażyć na oliwie, następnie przykryć pokrywką  i poddusić przez kilka minut.

Cebulę podpiec osobno na patelni jak do rosołu. Gdy aromat warzyw będzie już intensywny, należy zalać  je  wodą (może być z kranu, najlepiej przefiltrowana) tak by sięgała niewiele powyżej warzyw. Dodać podpieczoną, zrumienioną cebulę oraz przyprawy oprócz soli i pieprzu. Warzywa gotować przez ok 20 minut na wolnym ogniu. Nie powinny się rozgotować.

Do powstałego bulionu dodać zawartość dwóch słoiczków sałatki buraczano-paprykowej. Jeszcze chwilę podgotować i doprawić do smaku. Zmiksować zupę na krem. Przed zmiksowaniem najlepiej wyjąć liście laurowe. Jeśli krem wyszedł za gęsty należy dolać wody i ponownie zagotować.

Podawać z groszkiem konserwowym i serem typu greckiego, posypać zieloną natką pietruszki lub koperkiem do dekoracji.

spacer-red

Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów!

Gdy brakuje Ci inwencji kulinarnej sięgnij po nasze przepisy. Zainspiruj się naszymi przepisami!


© 2020-2021. Wszelkie prawa zastrzeżone. PysznyKredens – Buraczkowo.pl.
Autorką pomysłów i przepisów jest Kasia Cichoń.