Wielkanocne jajka na buraczkach : )
Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań przy suto zastawionym świątecznym stole, na którym zdecydowanie królują jajka – symbol życia i zdrowia. Możliwości serwowania potraw i przekąsek z jajek jest całe mnóstwo.
Nasza propozycja, którą prezentujemy poniżej są jajka faszerowane delikatną pastą z awokado na buraczkach.
Bardzo prosta, szybka w przygotowaniu, przede wszystkim lekka i zdrowa przystawka, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na świątecznym stole.
Składniki:
4 jajka
1 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
Sól, pieprz, szczypta chili
Do dekoracji: kilka liści sałaty lub rukola, szczypiorek
Jajka ugotować na twardo, przekroić na połówki i wyjąć żółtka.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ.
Żółtka jajek i awokado razem z sokiem z cytryny, czosnkiem i przyprawami zmiksować blenderem na gładką masę.
Za pomocą szprycy lub łyżeczki faszerować białka. Na talerzu ułożyć dekoracyjnie sałatę lub rukolę, na niej buraczki, a na buraczkach faszerowane jajka. Posypać szczypiorkiem.
Tak przygotowana przystawka jest gotowa do spożycia od razu po przyrządzeniu.
Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów!
Gdy brakuje Ci inwencji kulinarnej sięgnij po nasze przepisy. Zainspiruj się naszymi przepisami!