Buraczkowe ZDROWIE w słoiku!
Nie bez powodu pojawia taka nazwa naszej kolejnej propozycji z wykorzystaniem naszych buraczków z papryką.
Zdrowie w słoiku to nasz pomysł na lunch, który można zabrać ze sobą do pracy lub przyrządzić jako zdrową i lekką kolację. Będzie smakował zarówno na ciepło jak i na zimno.
W przepisie pojawia się kasza jaglana, królowa kasz, która jest cennym źródłem witamin z grupy B,D, E i K posiada też sporo białka oraz żelaza i miedzi. Ze względu na brak zawartości glutenu, kasza jaglana jest lekkostrawna. Ponadto wykazuje właściwości antywirusowe i zmniejsza stany zapalny błon śluzowych.
Kasza jaglana z domowym pesto z rukoli to bardzo zdrowe połączenie. Rukola bogata jest w składniki mineralne (takie jak magnez, żelazo, wapń, potas, cynk), witaminy (A, C, K oraz witaminy z grupy B), jak również kwas foliowy. Podczas spożywania rukoli dostarczamy naszemu organizmowi karotenoidy, przede wszystkim luteinę oraz zeaksantynę, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Teraz już chyba nikt nie ma wątpliwości, że to szybkie w przygotowaniu danie to istna bomba odżywcza, zatem czas na przepis!
Składniki:
1 słoik naszych buraczków z papryką
1 filiżanka kaszy jaglanej
1 łyżeczka oleju kokosowego
½ opakowania rukoli
garść orzechów nerkowca
2 łyżki soku z cytryny
¼ szklanki oliwy
1 ząbek czosnku
opcjonalnie nieduży kawałek twardego sera
szczypta soli i pieprzu
koperek lub natka pietruszki do dekoracji
Kaszę dobrze wypłukać pod bieżącą, zimną wodą.
Gotować w wodzie w proporcjach 2:1, dodając tłuszcz roślinny, pod przykryciem przez około 10 min, na bardzo wolnym ogniu.
Umytą rukolę z orzechami, oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem i serem zblendować na gładki mus.
Kaszę jaglaną wymieszać z pesto, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do słoików, na wierzch wykładając buraczki z papryką i posypując koperkiem lub natką pietruszki.
Smacznego!
Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów!
Gdy brakuje Ci inwencji kulinarnej sięgnij po nasze przepisy. Zainspiruj się naszymi przepisami!