spacer-black

PLACEK Ziemniak i Buraczek : )

header-2
spacer-red

Tradycyjne placki ziemniaczane, kto ich nie lubi?

Każdy ma swój sprawdzony sposób na ich przygotowanie. Smakują świetnie np. ze śmietanką lub dipem czosnkowym jako danie wytrawne oraz na słodko posypane cukrem.

Jedyną ich wadą jest niestety duża zawartość tłuszczu. Jest na to sposób!  Można temu zaradzić piekąc je w piekarniku zamiast smażyć na patelni. To bardzo fajna opcja, żeby trochę odchudzić to jednak kaloryczne danie.

Pieczone placki ziemniaczane w troszkę innej odsłonie podane z pastą buraczkową to nasza propozycja dziś.

icon-2
spacer-red

Do przygotowania placków potrzebne będą:

Ok 6-8 średnich ziemniaków

1 średniej wielkości marchewka

1 nieduża cebula

1-2 ząbki czosnku

koperek

1 jajko

3 łyżki otrębów zbożowych

2 łyżki oleju np. rzepakowego

sól , pieprz

icon-2
spacer-red

Do przygotowania pasty z buraczków potrzebujemy:

 ½ słoiczka buraczków z papryką

3 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany

1 mały ząbek czosnku

szczypta soli

label
100-zdrowe
score
spacer-red
icon-2

Jedną połowę ziemniaków ścieramy na tarce o dużych oczkach a drugą połowę ziemniaków oraz marchewkę ścieramy na mniejszych. Odciskamy z nich sok.

Na małych oczkach ścieramy również cebulę i czosnek.

Do przygotowanej masy dodajemy otręby, olej, jajko i posiekany drobno koperek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Placuszki formujemy w dłoniach lub nakładamy za pomocą łyżki na blaszkę wyłożoną pergaminem. Powinno wyjść około dwunastu sztuk w zależności jakiej będą wielkości.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez ok. 20 minut, następnie przewracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze ok 15 min, tak żeby się troszkę przyrumieniły.

W tym czasie możemy przygotować pastę z buraczków. Buraczki lekko podgrzewamy w rondelku, następnie razem z jogurtem i czosnkiem blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą do smaku.

Placki z pastą buraczkową najsmaczniejsze są na ciepło, ale na zimno też będą smakowały!

spacer-red

Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów!

Gdy brakuje Ci inwencji kulinarnej sięgnij po nasze przepisy. Zainspiruj się naszymi przepisami!


© 2020-2021. Wszelkie prawa zastrzeżone. PysznyKredens – Buraczkowo.pl.
Autorką pomysłów i przepisów jest Kasia Cichoń.