spacer-black

Buraczkowy BURGER Wegański

header
spacer-red

Zapraszamy wszystkich miłośników burgerów do wypróbowania naszego przepisu na burgery buraczane.

To pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Czasem fajnie dla odmiany jest spróbować czegoś nowego, a takimi właśnie są kotlety z buraczków, nie tylko dla wegan : -)

Moc smaku, każdy kto spróbuje będzie pod wrażeniem!

icon-2
spacer-red

Do przygotowania będziemy potrzebować:

1 słoik buraczków z papryką

1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (może być również jaglana lub kuskus)

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka mielonego siemienia lnianego lub 1 jajko

1 garść natki pietruszki

1 garść podprażonych ziaren słonecznika lub sezamu

1 -2 łyżki mąki np. razowej żytniej

1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju

sól, pieprz (ewentualnie ostra papryka w proszku)

 

icon-2
spacer-red

Oprócz tego potrzebne nam będą:

4 bułki grahamki/pełnoziarniste

kilka listków sałaty

 kiełki np. rzodkiewki,

4 łyżki musztardy

sos majonezowo- jogurtowy (wymieszane 2 łyżki majonezu z 2 łyżki jogurtu)

 

label
100-zdrowe
score
spacer-red
icon-2

Buraczki i ugotowaną wcześniej wybraną kaszę wykładamy do miski.

Dodajemy cebulę startą na średnich oczkach i przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce czosnek oraz resztę składników, czyli ziarna, pietruszkę, siemię lniane lub jako oraz mąkę i oliwę.

Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

 Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety o ok. 6 cm średnicy i 1 cm grubości lub wedle uznania i układamy na wyłoonej pergaminem blaszce.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez około 20 minut z jednej i przez 20 minut z drugiej strony.

Bułki przekrajamy na pół i lekko podpiekamy od wewnętrznej strony np. na patelni.

Następnie rozsmarowujemy na jednej połówce musztardę, układamy na niej listki sałaty i buraczanego burgera, który posypujemy kiełkami. Przykrywamy drugą połówką bułki, posmarowaną sosem majonezowo-jogurtowym.

Burgery można podawać również z innymi składnikami np. z pesto z bazylii i z mozzarellą, wtedy można zrezygnować z musztardy a na dolnej części bułki rozsmarować sos jogurtowo-majonezowy. Można także sałatę zastąpić rukolą, która świetnie pasuje do smaku buraka i mozzarelli, kombinacji może być wiele, wszystko według własnych preferencji.

Smacznego!

 

 

spacer-red

Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów!

Gdy brakuje Ci inwencji kulinarnej sięgnij po nasze przepisy. Zainspiruj się naszymi przepisami!


© 2020-2021. Wszelkie prawa zastrzeżone. PysznyKredens – Buraczkowo.pl.
Autorką pomysłów i przepisów jest Kasia Cichoń.