KASZOTTO buraczkowe z pieczarkami
W naszych przepisach staramy serwować buraczki w bardziej awangardowy sposób. Choć tradycyjne ich zastosowanie do dań obiadowych jako sałatki to oczywiście podstawa, to jednak my próbujemy zachęcić nawet tych, którzy nie przepadają za smakiem buraczków, do spróbowania ich w nieoczywistym wydaniu.
Dziś proponujemy syte danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale też stanowi przepiękną kompozycję barw na talerzu.
Do przygotowania będziemy potrzebować:
1 słoiczek buraczków z papryką
200 g kaszy pęczak
500 g pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
100 ml śmietany kwaśnej 18 %
100 ml śmietanki 18%
1 opakowanie serka śmietankowego do kanapek ok 135 g
pęczek zielonej pietruszki
2-3 łyżki oliwy do podsmażenia cebulki
sól, pieprz
Kaszę po dokładnym wypłukaniu, gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek producenta.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Umyte pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Smażymy wszystko przez około 3 min na palniku o dużej mocy. Następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika i dusimy następne 5 min. Potem zdejmujemy pokrywkę i redukujemy powstały sos. Mieszamy od czasu do czasu, pilnując, aby się nie przypaliły. Kiedy powstały z pieczarek sos już się zredukuje dodajemy czosnek, obie śmietany oraz serek. Wszystko należy dobrze rozmieszać. Czekamy, aby wszystkie składniki lekko się zagotowały. Dodajemy natkę pietruszki. Na koniec solimy do smaku i posypujemy najlepiej świeżo mielonym pieprzem.
Buraczki blendujemy i mieszamy razem z ugotowaną kaszą, tak aby przybrała piękny różowy kolor.
Buraczkowe kaszotto podajemy z pieczarkami i obficie posypujemy zieloną pietruszką.
Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów!
Gdy brakuje Ci inwencji kulinarnej sięgnij po nasze przepisy. Zainspiruj się naszymi przepisami!