spacer-black

Serowa PASTTA buraczkowa

top
spacer-red

Warto sięgać po buraczki i odkrywać ich przeróżne zastosowanie, jednym z nich jest pasta buraczkowa z serkiem śmietankowym.

To banalnie prosty przepis na wyczarowanie ciekawej pasty, która podana na mini kanapkach, sprawdzi się nie tylko na śniadanie czy na kolację, ale również jako przekąska na przyjęciu.

icon-2
spacer-red

Składniki do pasty:

1/2 słoiczka buraczków z papryką

ok ½ opakowania serka śmietankowego

ząbek czosnku

koperek

 

Składniki do minikanapki:

kilka kromek chleba

odrobinę fety

kilka liści sałaty

łososia wędzonego (opcjonalnie)

kilka gałązek świeżego koperku do dekoracji

garść ziaren słonecznika

icon-2
spacer-red

Pasta:

Buraczki zblendować i wymieszać z serkiem, dodać czosnek i posiekany drobno koperek. Pastą można smarować pieczywo, krakersy, wafle ryżowe czy kukurydziane.

 

Minikanpaki:

Za pomocą niedużej szklanki lub kieliszka wykrajamy z chleba krążki, które smarujemy cienko fetą.

Następnie układamy listki sałaty, a na sałacie pastę buraczkową, którą posypujemy ziarnami słonecznika. Każdy krążek można udekorować jeszcze małą gałązką koperku.

Dla urozmaicenia na sałacie można położyć nieduży plasterek łososia i wtedy pastę buraczkową. Łosoś wzbogaci smak przekąski, a goście docenią ciekawe połączenie smaków.

label
100-zdrowe
score
spacer-red

Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów!

Gdy brakuje Ci inwencji kulinarnej sięgnij po nasze przepisy. Zainspiruj się naszymi przepisami!


© 2020-2021. Wszelkie prawa zastrzeżone. PysznyKredens – Buraczkowo.pl.
Autorką pomysłów i przepisów jest Kasia Cichoń.