Serowa PASTTA buraczkowa
Warto sięgać po buraczki i odkrywać ich przeróżne zastosowanie, jednym z nich jest pasta buraczkowa z serkiem śmietankowym.
To banalnie prosty przepis na wyczarowanie ciekawej pasty, która podana na mini kanapkach, sprawdzi się nie tylko na śniadanie czy na kolację, ale również jako przekąska na przyjęciu.
Składniki do pasty:
1/2 słoiczka buraczków z papryką
ok ½ opakowania serka śmietankowego
ząbek czosnku
koperek
Składniki do minikanapki:
kilka kromek chleba
odrobinę fety
kilka liści sałaty
łososia wędzonego (opcjonalnie)
kilka gałązek świeżego koperku do dekoracji
garść ziaren słonecznika
Pasta:
Buraczki zblendować i wymieszać z serkiem, dodać czosnek i posiekany drobno koperek. Pastą można smarować pieczywo, krakersy, wafle ryżowe czy kukurydziane.
Minikanpaki:
Za pomocą niedużej szklanki lub kieliszka wykrajamy z chleba krążki, które smarujemy cienko fetą.
Następnie układamy listki sałaty, a na sałacie pastę buraczkową, którą posypujemy ziarnami słonecznika. Każdy krążek można udekorować jeszcze małą gałązką koperku.
Dla urozmaicenia na sałacie można położyć nieduży plasterek łososia i wtedy pastę buraczkową. Łosoś wzbogaci smak przekąski, a goście docenią ciekawe połączenie smaków.
Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów!
Gdy brakuje Ci inwencji kulinarnej sięgnij po nasze przepisy. Zainspiruj się naszymi przepisami!