Buraczkowy BURGER Wegański
Zapraszamy wszystkich miłośników burgerów do wypróbowania naszego przepisu na burgery buraczane.
To pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Czasem fajnie dla odmiany jest spróbować czegoś nowego, a takimi właśnie są kotlety z buraczków, nie tylko dla wegan : -)
Moc smaku, każdy kto spróbuje będzie pod wrażeniem!
Do przygotowania będziemy potrzebować:
1 słoik buraczków z papryką
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (może być również jaglana lub kuskus)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mielonego siemienia lnianego lub 1 jajko
1 garść natki pietruszki
1 garść podprażonych ziaren słonecznika lub sezamu
1 -2 łyżki mąki np. razowej żytniej
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
sól, pieprz (ewentualnie ostra papryka w proszku)
Oprócz tego potrzebne nam będą:
4 bułki grahamki/pełnoziarniste
kilka listków sałaty
kiełki np. rzodkiewki,
4 łyżki musztardy
sos majonezowo- jogurtowy (wymieszane 2 łyżki majonezu z 2 łyżki jogurtu)
Buraczki i ugotowaną wcześniej wybraną kaszę wykładamy do miski.
Dodajemy cebulę startą na średnich oczkach i przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce czosnek oraz resztę składników, czyli ziarna, pietruszkę, siemię lniane lub jako oraz mąkę i oliwę.
Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety o ok. 6 cm średnicy i 1 cm grubości lub wedle uznania i układamy na wyłoonej pergaminem blaszce.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez około 20 minut z jednej i przez 20 minut z drugiej strony.
Bułki przekrajamy na pół i lekko podpiekamy od wewnętrznej strony np. na patelni.
Następnie rozsmarowujemy na jednej połówce musztardę, układamy na niej listki sałaty i buraczanego burgera, który posypujemy kiełkami. Przykrywamy drugą połówką bułki, posmarowaną sosem majonezowo-jogurtowym.
Burgery można podawać również z innymi składnikami np. z pesto z bazylii i z mozzarellą, wtedy można zrezygnować z musztardy a na dolnej części bułki rozsmarować sos jogurtowo-majonezowy. Można także sałatę zastąpić rukolą, która świetnie pasuje do smaku buraka i mozzarelli, kombinacji może być wiele, wszystko według własnych preferencji.
Smacznego!
Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów!
Gdy brakuje Ci inwencji kulinarnej sięgnij po nasze przepisy. Zainspiruj się naszymi przepisami!