spacer-black

Świeża kromka

buraczana!

spacer-red

Kromka świeżego chleba własnego wypieku z pasztetem z domowej spiżarni udekorowana naszymi buraczkami z papryką to uczta dla oka i dla podniebienia, której trudno będzie się oprzeć, dlatego zawsze dobrze mieć w zapasie słoiczek naszej sałatki, by móc wyczarować tę niebanalną przekąskę.

Takie nieoczywiste wydanie kanapek warto zaplanować wcześniej, gdyż zarówno pasztet jak i chleb wymagają trochę czasu na przygotowanie, ale dzięki temu danie to nie jest pospolitą kanapką, ale wykwintnym poczęstunkiem, który może zagościć nawet na świątecznym stole a to wszystko za sprawą naszych pysznych buraczków z papryką.

spacer-red
icon-2

Przepis na pasztet wieprzowo drobiowy pasteryzowany, o kremowej konsystencji o wyraźnym smaku wątróbki.

Składniki:

około 0,5  kg podgardla wieprzowego

około 0,5 kg wątróbki drobiowej

około 25 dag surowego boczku wieprzowego

2-3 średniej wielkości marchewki

1-2 pietruszki

¼ selera

2 duże cebule ( jedna do wywaru mięsnego, druga do wątróbki)

2 ząbki czosnku

3-4 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

1 jajko

3 łyżeczki  suszonego majeranku

pieprz czarny mielony

sól

paszteto-kromka
100-zdrowe-white
score
spacer-red
icon-2

Podgardle i boczek pokroić w mniejsze kawałki i umieścić w garnku.

Marchew, pietruszkę, seler, jedną cebulę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka.

Dodać również czosnek, ziele angielskie oraz liście laurowe.

Zalać wszystko taką ilością wody, aby przykryć mięso i gotować około 1 godziny na niewielkim ogniu pod przykryciem.

Osobno na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka a następnie dodać pokrojoną w mniejsze kawałki wątróbkę. Całość delikatnie podsmażyć. Następnie odstawić do przestudzenia.

Ugotowane podgardle, boczek i warzywa wyjąć z rosołu do ostygnięcia.

Następnie wszystkie składniki, czyli mięso, warzywa oraz wątróbkę z cebulą zmielić przez maszynkę lub zblendować blenderem na gładką masę, dodać jajko i doprawić solą, pieprzem i majerankiem według własnego uznania.

Zmieloną i doprawioną masę przełożyć do niewielkich słoiczków. Słoiki pasteryzować przez około 1 godzinę.

Tak przygotowany pasztet można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu nawet przez kilka tygodni.

spacer-red
icon-2

Przepis na bardzo prosty chleb pszenno-żytni.

Pieczenie własnego chleba może czasami wydawać się bardzo skomplikowaną czynnością, ale nie z tym przepisem. Jeśli raz spróbujesz upiec ten chleb, przekonasz się jakie to proste a satysfakcja będzie gwarantowana.

Do upieczenia jednego dużego bochenka chleba potrzebujemy:

2,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki żytniej

1,5 szklanki letniej wody

0,5 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

¼ łyżeczki drożdży instant lub 10 g mokrych

barczkowo-logo
spacer-red
icon-2

Wszystkie składniki wkładamy do średniej wielkości miski, lekko mieszamy najlepiej drewnianą łyżką, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia, w temperaturze pokojowej, w miejsce bez przeciągów, na 18 do 24 godzin. Całość można przykryć jeszcze bawełnianą ściereczką, by mieć pewność, że ciasto ma ciepło.

Po tym czasie ciasto dość mocno wyrośnie i będzie bardzo lejące. Należy je wyjąć na stolnicę i podsypując mąką, delikatnie starać się złożyć je na pół i potem jeszcze raz na pół. Czynność tę powtórzyć dwa razy. Gdy ciasto będzie bardzo się lepić należy je delikatnie podsypać mąką.

Foremkę o długości ok. 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. To chyba najtrudniejsza czynność.

Wierzch chleba posmarować za pomocą pędzelka wodą i posypać ulubionymi ziarnami np. czarnuszką czy sezamem.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C żeby chleb zachował wilgoć w środka, a z wierzchu miał chrupiącą skórkę, na spodzie piekarnika należy umieścić naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

Chleb piec na środkowej półce góra- dół bez termoobiegu ok. 1,5 godziny. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy się nie klei. Jeśli patyczek jest suchy, to znaczy, że chleb można już wyjąć z piekarnika. Upieczony chleb wyjąć z foremki studzić na kratce, ewentualnie raz na jednym raz na drugim boku.

Przykryć bawełnianą ściereczką.

Po przestudzeniu chleb pokroić na zgrabne pajdy, posmarować obficie wcześniej przygotowanym kremowym pasztetem, a na wierzchu ułożyć nasze buraczki z papryką, które będą zarówno wyśmienitym dopełnieniem smaku jak i piękną dekoracją.

spacer-red

Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów!

Gdy brakuje Ci inwencji kulinarnej sięgnij po nasze przepisy. Zainspiruj się naszymi przepisami!


© 2020-2021. Wszelkie prawa zastrzeżone. PysznyKredens – Buraczkowo.pl.
Autorką pomysłów i przepisów jest Kasia Cichoń.