TARTA z buraczkami i kozim serem
Nasze buraczki sprawdziły się już w wielu daniach, ale to jeszcze nie koniec kulinarnych inspiracji z ich udziałem.
Korzyści zarówno smakowe jak i zdrowotne, których dostarczają nam te wspaniałe warzywa sprawiają, że chętnie sięgamy po nie w swoich przepisach, szukając dla nich różnego zastosowania.
Kolejnym pomysłem na danie z udziałem naszych buraczków z papryką jest tarta z buraczkami i kozim serem.
Składniki na spód tarty:
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
2 żółtka
½ łyżeczki soli
szczypta gałki muszkatołowej
Wymienione wyżej składniki umieścić w misce, połączyć ze sobą i szybko zagnieść.
Uformować z ciasta walec, zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez ok 20 min.
Składniki na farsz:
1 słoiczek buraczków z papryką
2 jajka
½ szkl. jogurtu naturalnego
150 g sera koziego np. w plastrach lub fety
0/5 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
garść rukoli
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
2- 3 łyżki octu balsamicznego
Wykonanie:
Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką np. krupczatką. Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę. Ciasto ponakłuwać widelcem, obciążyć grochem lub fasolą i podpiec w piekarniku przez około 20 minut w temp. 180 st. C.
W tym czasie można przygotować farsz do tarty.
Jajka roztrzepać z jogurtem, dodać pół słoiczka buraczków, większą część rozdrobnionego serka koziego lub fety i większą część orzechów oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałą masę wylać na podpieczony spód tarty.
Na wierzchu ułożyć pozostałą część buraczków oraz sera i posypać resztą orzechów.
Piec około 20 min w temp. 180 st. C.
Po wyciągnięciu z piekarnika posypać rukolą oraz fantazyjnie polać octem balsamicznym.
Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów!
Gdy brakuje Ci inwencji kulinarnej sięgnij po nasze przepisy. Zainspiruj się naszymi przepisami!