spacer-black

TARTA z buraczkami i kozim serem

top-header
spacer-red

Nasze buraczki sprawdziły się już w wielu daniach, ale to jeszcze nie koniec kulinarnych inspiracji z ich udziałem.

Korzyści zarówno smakowe jak i zdrowotne, których dostarczają nam te wspaniałe warzywa sprawiają, że chętnie sięgamy po nie w swoich przepisach, szukając dla nich różnego zastosowania.

Kolejnym pomysłem na danie z udziałem naszych buraczków z papryką jest tarta z buraczkami i kozim serem.

icon-2
spacer-red

Składniki na spód tarty:

250 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

2 żółtka

½ łyżeczki soli

szczypta gałki muszkatołowej

Wymienione wyżej składniki umieścić w misce, połączyć ze sobą i szybko zagnieść.

Uformować z ciasta walec, zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez ok 20 min.

icon-2
spacer-red

Składniki na farsz:

1 słoiczek buraczków z papryką

2 jajka

½ szkl. jogurtu naturalnego

150 g sera koziego np. w plastrach lub fety

0/5 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich

garść rukoli

3 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

2- 3 łyżki octu balsamicznego

label
100-zdrowe
score
spacer-red
icon-2

Wykonanie:

Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką np. krupczatką. Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę. Ciasto ponakłuwać widelcem, obciążyć grochem lub fasolą i podpiec w piekarniku przez około 20 minut w temp. 180 st. C.

W tym czasie można przygotować farsz do tarty.

Jajka roztrzepać z jogurtem, dodać pół słoiczka buraczków, większą część rozdrobnionego serka koziego lub fety i większą część orzechów oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałą masę wylać na podpieczony spód tarty.

Na wierzchu ułożyć pozostałą część buraczków oraz sera i posypać resztą orzechów.

Piec około 20 min w temp. 180 st. C.

Po wyciągnięciu z piekarnika posypać rukolą oraz fantazyjnie polać octem balsamicznym.

Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu.

spacer-red

Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów!

Gdy brakuje Ci inwencji kulinarnej sięgnij po nasze przepisy. Zainspiruj się naszymi przepisami!


© 2020-2021. Wszelkie prawa zastrzeżone. PysznyKredens – Buraczkowo.pl.
Autorką pomysłów i przepisów jest Kasia Cichoń.