Wydobądź smak
buraka!
Unikalny przepis na naszą sałatkę buraczkowo- paprykową zaczerpnięty został wiele lat temu ze starego zeszytu Babci, skrywającego wiele kulinarnych inspiracji i w takiej niezmienionej postaci przetrwał do dziś.
Połączenie buraczków, papryki, cebuli oraz odpowiednich przypraw i zalewy a także, co jest bardzo istotne, cały proces przygotowania dają w połączeniu ten unikalny smak, którego próżno szukać w innych przepisach.
Sałatka buraczkowo- paprykowa to również sposób na szybki obiad.
Jeśli akurat masz w spiżarni dwa słoiczki naszych buraczków z papryką, możesz przyrządzić z nich pyszną zupę- krem buraczkowy z groszkiem konserwowym. Przygotowanie jej zajmie Ci niecałą godzinę.
Przepis na krem buraczkowy z groszkiem konserwowym dla czterech osób:
Zaczynamy od przygotowania bazy, czyli wywaru warzywnego, do którego będą nam potrzebne:
– 2 słoiczki naszych buraczków z papryką
– ¼ selera
– 3 łodygi selera naciowego,
– 1 duża marchewka
– 1 pietruszka
– kilka liści kapusty białej
– pół papryki słodkiej czerwonej (może być również zielona lub żółta)
– nieduży kawałek pora ( można pominąć)
– 1 cebula, pokrojona w ćwiartki i podpieczona na patelni
– 2 ząbki czosnku
– 5, 6 łyżek oliwy z oliwek lub dobrego oleju
– kilka ziaren ziela angielskiego, dwa liście laurowe, lubczyk (opcjonalnie), łyżeczka pieprzu ziołowego, pieprz czarny najlepiej świeżo mielony, sól
– do dekoracji: pietruszka zielona lub koperek,
– groszek konserwowy oraz ser typu greckiego
Wszystkie warzywa poza cebulą, pokroić i podsmażyć na oliwie, następnie przykryć pokrywką i poddusić przez kilka minut.
Cebulę podpiec osobno na patelni jak do rosołu. Gdy aromat warzyw będzie już intensywny, należy zalać je wodą (może być z kranu, najlepiej przefiltrowana) tak by sięgała niewiele powyżej warzyw. Dodać podpieczoną, zrumienioną cebulę oraz przyprawy oprócz soli i pieprzu. Warzywa gotować przez ok 20 minut na wolnym ogniu. Nie powinny się rozgotować.
Do powstałego bulionu dodać zawartość dwóch słoiczków sałatki buraczano-paprykowej. Jeszcze chwilę podgotować i doprawić do smaku. Zmiksować zupę na krem. Przed zmiksowaniem najlepiej wyjąć liście laurowe. Jeśli krem wyszedł za gęsty należy dolać wody i ponownie zagotować.
Podawać z groszkiem konserwowym i serem typu greckiego, posypać zieloną natką pietruszki lub koperkiem do dekoracji.
Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów!
Gdy brakuje Ci inwencji kulinarnej sięgnij po nasze przepisy. Zainspiruj się naszymi przepisami!