spacer-black

Wielkanocne jajka na buraczkach : )

header-top
spacer-red

Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań przy suto zastawionym świątecznym stole, na którym zdecydowanie królują jajka – symbol życia i zdrowia. Możliwości serwowania potraw i przekąsek z jajek jest całe mnóstwo.

Nasza propozycja, którą prezentujemy poniżej są jajka faszerowane delikatną pastą z awokado na buraczkach.

Bardzo prosta, szybka w przygotowaniu, przede wszystkim lekka i zdrowa przystawka, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na świątecznym stole.

icon-2
spacer-red

Składniki:

4 jajka

1 dojrzałe awokado

2 łyżki soku z cytryny

1 duży ząbek czosnku

Sól, pieprz, szczypta chili

Do dekoracji: kilka liści sałaty lub rukola, szczypiorek

Jajka ugotować na twardo, przekroić na połówki i wyjąć żółtka.

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ.

Żółtka jajek i awokado razem z sokiem z cytryny, czosnkiem i przyprawami zmiksować blenderem na gładką masę.

Za pomocą szprycy lub łyżeczki faszerować białka. Na talerzu ułożyć dekoracyjnie sałatę lub rukolę, na niej buraczki, a na buraczkach faszerowane jajka. Posypać szczypiorkiem.

Tak przygotowana przystawka   jest gotowa do spożycia od razu po przyrządzeniu.

title
100-zdrowe
score
spacer-red

Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów!

Gdy brakuje Ci inwencji kulinarnej sięgnij po nasze przepisy. Zainspiruj się naszymi przepisami!


© 2020-2021. Wszelkie prawa zastrzeżone. PysznyKredens – Buraczkowo.pl.
Autorką pomysłów i przepisów jest Kasia Cichoń.