spacer-black

Zupa FASOLOWO buraczkowa z lubczykiem

top
spacer-red

Zastanawiasz się co zabrać do pracy na drugie śniadanie czy lunch? Nie jest ci obojętne co jesz, starasz się jeść zdrowe, wartościowe i oczywiście smaczne posiłki?

W takim razie nasz pomysł z pewnością ci się spodoba. Prezentujemy zupę z buraczkami fasolą oraz lubczykiem. Jest sycąca i szybka w przygotowaniu, pod warunkiem, że masz już ugotowaną wcześniej fasolę : )

Ale to też nie jest problem wystarczy, że wieczorem namoczysz fasolę a następnego dnia ugotujesz ją znacznie szybciej.

icon-2
spacer-red

Do przygotowania będziemy potrzebować:

1 słoik buraczków z papryką

1 szklanka fasoli np. „Jaś” lub wg uznania

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

spory pęczek zielonej pietruszki

kilka gałązek świeżego lubczyku

3 ziarna ziela angielskiego

1 duża łyżka majeranku

1 duża łyżka pieprzu ziołowego

2 łyżki oliwy

1-2 łyżki octu lub sok z ok 1/2 cytryny

sól, czarny pieprz do smaku

 

icon-2
spacer-red

Przygotowanie:

Fasolę namaczamy, najlepiej na noc, ale nie dłużej niż na 12 godzin, by nie doprowadzić do procesów fermentacyjnych.

Jeśli zależy nam na wartościach odżywczych zawartych w fasoli, to wody nie należy odlewać po namoczeniu tylko gotować w tej samej, dolewając zimnej wody na ok. 5 cm powyżej poziomu ziaren. Jeśli natomiast wolimy uniknąć przykrych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, to namoczoną fasolę można przepłukać, zalać na nowo zimną wodą ok. 5 cm ponad poziom ziaren i gotować do miękkości ok. 60 -90 min. Czas gotowania jest uzależniony od rodzaju fasoli, niektóre gatunki będą gotowały się szybciej inne dłużej. Należy sprawdzać podczas gotowania czy jest już miękka. Fasoli nie solimy podczas gotowania, ale dodajemy pieprz ziołowy i majeranek oraz ziele angielskie.

label
100-zdrowe
score
spacer-red
icon-2

Fasoli po ugotowaniu nie odcedzamy tylko dodajemy buraczki i gotujemy przez chwilę na bardzo małym ogniu. Jeśli wywar z gotowania fasoli mocno wyparował, to można uzupełnić przegotowaną wodą. Następnie dodajemy 1-2 łyżki octu lub sok z cytryny, aby nasza zupa zachowała piękny kolor. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i ją również dodajemy do zupy. Tajemnicą aromatu tej zupy jest niewątpliwie lubczyk, który kroimy drobno wraz zieloną pietruszką i posypujemy po wierzchu nie żałując tej zieleniny.

Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, jeśli zupa okaże się zbyt kwaśna można ją dosłodzić odrobiną miodu, ksylitolu lub cukru.

Ważne jest zachowanie balansu pomiędzy słodyczą, smakiem kwaśnym oraz ostrością czosnku. Wszystko według własnych preferencji.

Pyszna, prosta i sycąca zupa z chrupiącymi buraczkami, aksamitną fasolą i aromatycznym lubczykiem to całe bogactwo witamin i białka, które można zabrać ze sobą np. do pracy.

spacer-red

Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów!

Gdy brakuje Ci inwencji kulinarnej sięgnij po nasze przepisy. Zainspiruj się naszymi przepisami!


© 2020-2021. Wszelkie prawa zastrzeżone. PysznyKredens – Buraczkowo.pl.
Autorką pomysłów i przepisów jest Kasia Cichoń.